Do lodówki codziennie zaglądamy kilka razy. Przechowujemy w niej różnorodne produkty, także te, które szybko się psują, zwłaszcza gdy są otwarte. Nie można więc zapominać o regularnym sprzątaniu lodówki. Specjaliści twierdzą, że przynajmniej raz w miesiącu należy ją opróżnić i wymyć przy pomocy łagodnego detergentu. W przeciwnym razie w jej zakamarkach zalegać będę zapomniane kawałki wędliny, mięsa, warzyw i owoców. Kiedy produkty spożywcze psują się, nie tylko powodują nieprzyjemny zapach, ale są pożywką dla niebezpiecznych dla zdrowia bakterii i grzybów.
Przygotowanie lodówki do mycia
Żeby dokładnie umyć wszystkie powierzchnie lodówki, musimy ją opróżnić. Należy wyłączyć ją z prądu i wyjąć żywność. Produkty zepsute, otwarte, zaatakowane przez pleśń, trzeba wyrzuć bezwzględnie do kosza na śmieci. Nie wolno odkrawać popsutych fragmentów, by zjeść resztę, bo w nich już także znajdują się niebezpieczne toksyny.
Po wyjęciu spożywczych produktów należy zabrać się za półki, szuflady i przegródki, także te drzwiowe. Jeśli są bardzo zabrudzone, można moczyć je w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, następnie opłukać i wytrzeć do sucha.
Czyszczenie wnętrza chłodziarki
Wnętrze lodówki można umyć specjalistycznymi środkami dostępnymi w drogerii, warto jednak wykorzystać łagodne, ale skuteczne środki, takie jak ocet i soda oczyszczona. Do miski lub butelki ze spryskiwaczem na trzy łyżki octu wlewamy szklankę wody i takim roztworem myjemy ścianki wewnątrz lodówki. Na początku będzie utrzymywał się zapach octu, ale szybko wywietrzeje. Ocet jest łagodny dla tworzyw, ale świetnie usuwa zabrudzenia i bakterie. Bardzo uporczywe zabrudzenia można usunąć sodą wymieszaną z odrobiną wody. Powstałą papkę nakłada się na plamy i po chwili ściera.
Zadbaj o zapach w lodówce
Kiedy lodówka będzie już czysta i wytarta do sucha, możesz umieścić w niej talerzyk z sodą oczyszczoną albo z całymi ziarnami kawy. To skuteczne pochłaniacze nieprzyjemnych zapachów. Zawartość talerzyka trzeba wymieniać raz w tygodniu.
Rozmrażanie lodówki
Również zamrażalnik może kryć prawdziwe niespodzianki w postaci potraw i produktów, które dawno są po terminie ważności. Co prawda mrożenie przedłuża trwałość, ale wszelkie dania mrożone powinny być zjedzone w ciągu 3 miesięcy. Dlatego warto sprawdzić, co się w nim kryje i umyć pojemniki. Podczas odmrażania woda z zamrażalnika się skrapla, dlatego trzeba na bieżąco zbierać powstałą wodę.
Mycie lodówki – czy można to zlecić firmie?
Coraz więcej osób decyduje się na zlecanie gruntownych porządków firmie sprzątającej z Opola. Również czyszczenie lodówki może wchodzić w zakres obowiązków pracownika Rayan-Cleaning. Jeśli decydujemy się na taką usługę jednorazową, warto wspomnieć o tym podczas podpisywania umowy. Jeśli pracownicy firmy sprzątającej pojawiają się w naszym mieszkaniu regularnie, można ustalić z nimi, jak często i w jakim zakresie mają zająć się sprzątaniem lodówki. Usługa sprzątania lodówki może być też świetnym rozwiązaniem w biurach, w których pracownicy mają do dyspozycji takie urządzenie. Lodówka zostanie gruntownie umyta podczas sprzątania firmowej kuchni.