Przepisy BHP dla zakładów pracy zatrudniających powyżej 20 osób wymagają, by w biurze, fabryce, zakładzie produkcyjnym znajdowała się ogólnodostępna kuchnia. Służyć ma ona przede wszystkim do przyrządzania prostych posiłków, podgrzewania ich, do parzenia kawy i do jedzenia śniadania lub lunchu przy stole. Nie da się ukryć, że jest także miejscem spotkań i pokojem, w którym chętnie spędza się przerwy. Kuchnie powstają więc w wielu firmach, także małych. Powinny być estetyczne, funkcjonalne, ale przede wszystkim nieskazitelnie czyste.
Sprzątanie kuchni w firmie i biurze
Kuchnia w biurze lub firmie bywa niezbędna, nie można też zapominać o tym, że ktoś musi dbać o jej czystość. Chociaż wydaje się oczywiste, że każdy użytkownik kuchni powinien sprzątać po sobie, to jednak w wielu przedsiębiorstwach wyznacza się jedną osobę, która za czystość odpowiada. Można rozpisać dyżury dla pracowników i wprowadzić indywidualne zasady odpowiedzialności za porządek w kuchni. Doświadczenia pracodawców wskazują na to, że taki dodatkowy obowiązek wpływa negatywnie na pracowników i może powodować konflikty. Ogólna odpowiedzialność za czystość kuchni z kolei bardzo się rozmywa i nikt nie czuje się zobowiązany do mycia blatów, wynoszenia śmieci lub zmywania pozostawionych w zlewie naczyń.
Firma sprzątająca w biurowej kuchni
Do sprzątania biura czy firmy można zatrudnić profesjonalną firmę sprzątającą. Zajmuje się ona usuwaniem kurzu, nieczystości z podłóg, higieną w toalecie, a także sprzątaniem w kuchni. Do podstawowych czynności, które obejmują sprzątanie kuchni przez firmę, należy opróżnianie i mycie koszy na śmieci, wymienianie brudnych gąbek do naczyń, ścierek i ręczników, mycie naczyń i urządzeń do przygotowywania potraw, uzupełnianie płynów do mycia i mydła, czyszczenie podłóg, stołów, blatów odpowiednimi, profesjonalnymi detergentami, usuwanie kamienia z czajnika i ekspresu do kawy. Dodatkowymi wymogami może być robienie porządków w lodówce. W przypadku podpisywania umowy z firmą sprzątającą można indywidualnie określić listę obowiązków spoczywających na jej pracownikach. W umowie tej należy zawrzeć informację, jak często kuchnia ma być sprzątana. W niewielkich firmach, w których pracownicy są zdyscyplinowani i sami zmywają albo wycierają stół, pomoc przyda się dwa czy trzy razy w tygodniu, w innych może być niezbędna nawet codziennie. Pracownicy firmy sprzątającej, ze względu na swoje doświadczenie, mogą sami podpowiedzieć, jakie czynności i jak często są niezbędne. Niewątpliwym atutem wynajęcia firmy sprzątającej jest fakt, że jej pracownicy posiadają własne środki czystości i narzędzia do utrzymywania higienicznego porządku w kuchni.
Kuchnia do jedzenia i wypoczywania
Oczywiste jest, że kuchnia ma określoną funkcję, czyli służy do podgrzewania i spożywania posiłków oraz kawy. Jednak w wielu przedsiębiorstwach jest też miejscem do rozmów, świetlicą, pokojem spotkań i relaksu, a nawet centrum niebanalnej współpracy i kreowania nowych pomysłów. Czyste otoczenie sprzyja przesiadywaniu w niej i poprawia nastrój pracownikom. Firmy z województwa opolskiego, śląskiego i dolnośląskiego mogą korzystać z oferty profesjonalnej firmy sprzątającej Rayan Cleaning, która zadba o higieniczną czystość w kuchni każdego przedsiębiorstwa.